U Borinom Vranju sam zivela jako dugo...Moja majka je od prijateljica,koleginica naucila da divno kuva...Te zene su zaista izuzetne domacice,jer sjajno kuvaju i jela,i zimnice,ali,mislim da su im pite i peciva specijalnost!
Ova pita je jedna u nizu koje prave,ali je posebna po jednostavnosi pripreme!
Potrebno:500gr brasna,1 kasicica soli,5 kasika ulja i topla voda.
Od navedenih sastojaka umesiti testo,postepeno dodajuci vodu,tako da testo bude srednje gustine-ne cvrsto kao za klasicnu pitu.
Od testa formirati 5 loptica i ostaviti ih da odmore 10 minuta.
Lopticu prvo razvuci u krug oklagijom,pa onda razvlaciti prstima,da korica bude sto tanja.
Koru premazati uljem i posuti sitnim sirom ili urdom.
Prstom koru sa jedne strane gurati prema sredini same kore,pa postupak ponoviti i sa druge strane testa,ali nezno,da se testo ne slepi,vec da ostane vazdusasto,jer ce prilikom pecenja lepo da se razlista.
Postupak ponoviti i sa suprotnih strana.
Jedan list prebacite preko sredine cveta,premazati uljem,posuti sirom,prebaciti sledeci list i postupak ponavljati dok ne prebacite poslednji deo kore.Tada se pita(ili bolje receno burek) premaze uljem i stavi u podmazanu tepsiju.
Postupak ponoviti i sa preostale 4 loptice testa.
Peci na 220 stepeni,da dobije zlatno-zutu koricu.
Moja danasnja banica je nestala brzinom svetlosti,nisam ni stigla da je slikam ispecenu.
Prijatno!
Dopada mi se ova pita. Izgleda vrlo zanimljivo.
ОдговориИзбришиI zaista je tako, moje Vranjanke su fantastične kuvarice.Meni tata stalno priča o tome kako je moja baka, spremala najbolja jela njenoj deci.
ОдговориИзбриши