субота, 28. јануар 2017.

Hleb sa kiselim mlekom

Nikad bolji hleb!


Za dva manja hleba sam koristila:
-1 kg brasna
-1 kasika secera
-1 kasika soli
-100ml ulja
-100ml kiselog mleka
-1 sirovi kvasac
-topla voda(meni je bilo potrebno oko 600ml)

U 200ml tople vode usuti secer i kvasac,umesati i ostaviti desetak minuta da uskisne.
U vanglicu sipati ostale sastojke,dodati uskisli kvasac i postepeno dodavati toplu vodu,uz mesenje,dok se dobije mekano testo za hleb.Ja sam usula ukupno oko 600ml vode,ali,koliko ce vode biti potrebno,zavisi u velikoj meri od tipa brasna koje se koristi,zato,naglasavam,vodu treba dodavati postepeno.
Dakle,umeseno testo ostaviti da naraste,zatim dobro "ulupati" varjacom,pustiti da opet naraste.
U tepsiju ili vanglicu sipati malo brasna,tek da pokrije dno posude.Polovinu naraslog testa varjacom prebaciti na brasno,pa rukom testo uvrtati ka sredini,ali ne treba prstima zahvatati brasno.Brasno ce se u tankom sloju zalepiti za testo,i dobice se fina,okrugla masa.Prebaciti u podmazan pleh i ostaviti jos 20-tak minuta da naraste,premazati blago umucenim belancetom i peci dok dobije zlatno zutu boju,na 220 stepeni,smanjiti temperaturu na 150,pa ostaviti jos 20-tak minuta da se lepo isusi.


Ispecen hleb umotati u cistu krpu da omeksa i ohladi se.





Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар