четвртак, 5. новембар 2015.

"Pufnaste" kiflice

  Toliko su mekane i razlistane,da su im klinci dali naziv "pufnaste kiflice"


Sastojci:-300ml kiselog mleka
              -300 ml tople vode
              -3 kasicice soli
              -3 kasicice secera
              -2 jaja
              -5 kasika ulja
              -brasno po potrebi
              -150gr margarina
              -1 jaje (za premazivanje)
              -1 svezi kvasac

Secer i kvasac razmutiti u vodi i ostaviti 10-tak minuta da "uskisne".U brasnu napraviti udubljenje,usuti sve sastojke osim margarina,dodati vodu sa kvascem i umesiti testo,srednje cvrstoce,kao za bilo koje kiflice.

Testo podeliti na 21 deo i od svakog formirati lopticu.


Margarin podeliti na 18 kockica,poredjati na tanjir i staviti u blizini izvora toplote,da dobro omeksaju,ali da se ne rastope.

Svaku lopticu razvuci u krug,do velicine vece tacne.18 krugova premazati sa po 1 kockicom margarina .Redjati 6 kora premazanih margarinom jednu na drugu,pa pokriti sedmom,nepremazanom korom.
Postupak ponoviti sa ostalim korama tako da se dobije3x7 kora.


Poredjajte sve tri grupe kora na pleh posut brasnom i ostavite 30 minuta u frizider.

Izvaditi prvu grupu kora,razvuci u krug,na debljinu 3-4mm,rezati na 20-24 trougla,puniti po zelji ili ostaviti prazne,uviti kiflice i redjati u podmazan pleh.

Ponoviti postupak sa ostalim testom.



Ostaviti da narastaju 90 minuta.

Premazati kiflice umucenim jajetom,sa malo soli,i posuti susamom.



Peci na 220 stepeni,20-25 minuta,da dobiju zlatno-zutu boju.



Prijatno!

2 коментара:

  1. Nikada nisam pravila sa kiselim mlekom, moracu da probam izgledaju prelepo a verujem i da je ukus super.

    ОдговориИзбриши
  2. Meni su sa jogurtom i kiselim mlekom svako pecivo ukusnije.Probaj,sigurno ce ti se dopasti.

    ОдговориИзбриши