Toliko su mekane i razlistane,da su im klinci dali naziv "pufnaste kiflice"
Sastojci:-300ml kiselog mleka
-300 ml tople vode
-3 kasicice soli
-3 kasicice secera
-2 jaja
-5 kasika ulja
-brasno po potrebi
-150gr margarina
-1 jaje (za premazivanje)
-1 svezi kvasac
Secer i kvasac razmutiti u vodi i ostaviti 10-tak minuta da "uskisne".U brasnu napraviti udubljenje,usuti sve sastojke osim margarina,dodati vodu sa kvascem i umesiti testo,srednje cvrstoce,kao za bilo koje kiflice.
Testo podeliti na 21 deo i od svakog formirati lopticu.
Margarin podeliti na 18 kockica,poredjati na tanjir i staviti u blizini izvora toplote,da dobro omeksaju,ali da se ne rastope.
Svaku lopticu razvuci u krug,do velicine vece tacne.18 krugova premazati sa po 1 kockicom margarina .Redjati 6 kora premazanih margarinom jednu na drugu,pa pokriti sedmom,nepremazanom korom.
Postupak ponoviti sa ostalim korama tako da se dobije3x7 kora.
Poredjajte sve tri grupe kora na pleh posut brasnom i ostavite 30 minuta u frizider.
Izvaditi prvu grupu kora,razvuci u krug,na debljinu 3-4mm,rezati na 20-24 trougla,puniti po zelji ili ostaviti prazne,uviti kiflice i redjati u podmazan pleh.
Ponoviti postupak sa ostalim testom.
Ostaviti da narastaju 90 minuta.
Premazati kiflice umucenim jajetom,sa malo soli,i posuti susamom.
Peci na 220 stepeni,20-25 minuta,da dobiju zlatno-zutu boju.
Prijatno!
Sastojci:-300ml kiselog mleka
-300 ml tople vode
-3 kasicice soli
-3 kasicice secera
-2 jaja
-5 kasika ulja
-brasno po potrebi
-150gr margarina
-1 jaje (za premazivanje)
-1 svezi kvasac
Secer i kvasac razmutiti u vodi i ostaviti 10-tak minuta da "uskisne".U brasnu napraviti udubljenje,usuti sve sastojke osim margarina,dodati vodu sa kvascem i umesiti testo,srednje cvrstoce,kao za bilo koje kiflice.
Testo podeliti na 21 deo i od svakog formirati lopticu.
Margarin podeliti na 18 kockica,poredjati na tanjir i staviti u blizini izvora toplote,da dobro omeksaju,ali da se ne rastope.
Svaku lopticu razvuci u krug,do velicine vece tacne.18 krugova premazati sa po 1 kockicom margarina .Redjati 6 kora premazanih margarinom jednu na drugu,pa pokriti sedmom,nepremazanom korom.
Postupak ponoviti sa ostalim korama tako da se dobije3x7 kora.
Poredjajte sve tri grupe kora na pleh posut brasnom i ostavite 30 minuta u frizider.
Izvaditi prvu grupu kora,razvuci u krug,na debljinu 3-4mm,rezati na 20-24 trougla,puniti po zelji ili ostaviti prazne,uviti kiflice i redjati u podmazan pleh.
Ponoviti postupak sa ostalim testom.
Ostaviti da narastaju 90 minuta.
Premazati kiflice umucenim jajetom,sa malo soli,i posuti susamom.
Peci na 220 stepeni,20-25 minuta,da dobiju zlatno-zutu boju.
Prijatno!
Nikada nisam pravila sa kiselim mlekom, moracu da probam izgledaju prelepo a verujem i da je ukus super.
ОдговориИзбришиMeni su sa jogurtom i kiselim mlekom svako pecivo ukusnije.Probaj,sigurno ce ti se dopasti.
ОдговориИзбриши