Jako dugo sam trazila dobar recept za testo za pizzu,po netu,casopisima,od prijateljica...
Pravila sam je od ludog testa, sa mlekom,jogurtom,ali,ni jedna varijanta mi nije bila odgovarajuca!
Dok jednom prilikom nisam upoznala zenu koja je dugo godina radila u pizzeriji...Objasnila mi je postupak,i sto je najbitnije,nacin pecenja pizze!
Naravno,ja sam njen recept i savete iskombinovala sa nekim svojim iskustvima iz vec isprobanih recepata i dobila sam zaista idealnu pizzu!
Testo:200ml mlake vode,1/4 kasicice secera,1/2 kvasca.Kad uskisne,sipati u brasno,dodati 50ml ulja i 1 kasicicu soli.Umeaiti cvrsce testo i ostaviti 30min.
Premesiti,ostaviti jos 10 min. pa razvuci koru u krug tanko,na debljinu 2-3mm,ali krajeve razvuci prstima,da budu malo deblji u odnosu na testo.
Koru izbockati viljuskom i tanko je premazati uljem(tako se fil nece isusiti prilikom pecenja,vec ce ostati socan),pa paradajz iz tetrapaka,suhomesnato po zelji i dooosta posnog trapista,sampinjoni-svezi ili marinirani,ko kako voli,origano,opet po malo paradajza po vrhu.
.Naravno,moze se staviti sir po zelji,ali,posle puno isprobavanja,moji klinci su izglasali da je pizza sa biljnim trapistom najbolja!
Ostaviti pizzu 10-tak minuta da odstoji,a za to vreme zagrejati rernu na najjacu temperaturu.Jako je vazno da rerna bude dobro ugrejana pre pecenja!
Staviti pizzu da se pece na dno rerne,ne smanjujuci temperaturu,vec samo prebaciti rernu na donje grejace,tako ce se peci testo,a fil ce ostati socan.Pizzu peci svega 8-10 minuta,zavisno od rerne,kad testo odozdo dobije zlatnu boju,pizza je gotova!
Prijatno!
Нема коментара:
Постави коментар