петак, 26. мај 2017.

Pita savijaca



Divna,lisnata,hrskava spolja,moze se posluziti za dorucak,rucak,predjelo,uz glavno jelo,jednom recju-univerzalna!

Za jednu koru koristim:500gr brasna tip 400
                                     -mala soljica ulja (oko 50ml)
                                     -trecina kasicice soli
                                     -250ml mlake vode
Umesiti testo,formirati u glatku loptu,testo ne sme da se lepi za ruke,ali ni da bude tvrdo,vec jedna fina,kompaktna masa.U zavisnosti od brasna,nekad moram dodati jos na ovu kolicinu od 500gr,ali tada dodajem po malo,izmedju prstiju,da ne bih preterala.
Dobijenu kuglu testa staviti na uljem podmazanu tacnu,i samo testo premazati uljem Pokriti providnom folijom i ostaviti da odstoji 30-40 minuta.






Dok testo odmara,pripremiti fil-e,tu postoje razne varijacije:sir i jaja,moze se dodati pavlaka,blitva,spanac,sitno seckan praziluk,neko voli sa mesom,mi najvise volimo sa sirom i spanacem-sitno izmrvim oko300gr sira,i oko200gr spanaca,malo posolim(ako je sir slaniji,ne solim uopste),dodam 2 umucena jaja,i sve dobro umesam.

Kosovsku pitu ,za koju sam vec postavila recept na blogu,razvlacim na carsafu,ali ovu vise volim da razvlacim direktno na stolu,koji dobro prvo namazem uljem.Kuglu staviti na sredinu stola,premazati je sa malo ulja.Testo se moze razvlaciti rukama do sredine prema krajevima,a moze se i prvo malo razvuci oklagijom,opet od sredine ka krajevima.Testo se ne lepi za sto i ujedno se lepo oblozi uljem.
Kad se razvuce sredina,rukama vuci i lagano izvlaciti krajeve testa,tako da se dobije svilenkasta,providna korica,i mali baloncici ispod nje.




Razvucenu tanku koricu poprskati uljem,krajeve koji vise sa strane stola prevrnuti ka stolu,tako da na samom stolu dobijete pravilnu,pravougaonu koru.Na jednoj strani testa rasporediti fil,a na ostatku testa poprskati sa malo fila.

Rukama odvajati deo kore gde se nalazi veci deo fila,preklapati kao rolat,i urolati testo do kraja.Pitu poredjati u pleh,premazati uljem i peci dok ne porumeni i bude hrskava.


Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар