петак, 24. јул 2015.

Priganice (ustipci)


U Crnoj Gori se nazivaju priganice,vecina ih zna kao ustipke,no,kako god da ih nazivate,one su divne,mekane,ukusne.....mirisu na bakinu,pa na maminu kuhinju,detinjstvo....
Nekada-ne tako davno-dok nije bilo svega u izobilju,spremale su se iskljucivo za goste i svecanije dogadjaje.
Danas se posluzuju kao nacionalno jelo u boljim restoranima ili etno-selima.

2 jaja,po250ml vode i mleka,1 kvasac,1 kasicica soli i brasna da se zamesi testo za nijansu redje od testa za hleb.Ostaviti da naraste,uz povremeno "lupanje"testa varjacom,isto kao kad se mesi hleb.

U dublju serpu zagrejati dosta ulja.

U manju posudu naliti otprilike 500ml vode,u koju se kvase  ruke pre uzimanja testa i formiranja ustipka..Mokrom rukom stiskati testo,tako da na vrhu ruke izadje loptica velicine manjeg jajeta,pa je spustati u vrelo ulje i prziti sa svih strana.Sluziti uz sir,kajmak,ajvar,kiselo ili obicno mleko.Deca ih obozavaju sa dzemom ili eurokremom.

Prijatno!

Нема коментара:

Постави коментар